We insure your holiday

Blog Article


Europese Culturele Hoofdstad 2019
Date: 2019-01-08
Europese Culturele Hoofdstad 2019

Als ik Matera zeg, en het doet bij jou geen belletje rinkelen, don't panic!
Bar weinig mensen hebben ooit al van Matera gehoord, maar ik denk dat daar in 2019 verandering gaat in komen.. Matera is immers Europese Culturele Hoofdstad!
Het Zuid-Italiaanse stadje in de regio Basilicata is één van de kleinste culturele hoofdsteden ooit. Maar het stadje staat wel netjes op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. 

De stad bestaat uit twee delen: de sassi nabij de kloof en de moderne stad op de vlakte. De sassi werden tot 1952 nog door ongeveer 15.000 mensen bewoond toen de Italiaanse regering dit verbood in verband met de slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden. In het centrum van de sassi staat op het hoogste punt de kathedraal uit 1230. 

Cultuur zegt jou niks?  Geen probleem!  De omgeving is zo mooi - neem het van mij aan - dat je zeker deze regio wil bezoeken.  Je wordt er ondergedompeld in een authentiek decor waar de inwoners sinds de prehistorie in sassi leven, dat zijn in de rotsen uitgehouwen grotwoningen.

Dat gegeven maakt van Matera de op twee na oudste stad ter wereld, na Jericho en Aleppo.  Je waant je terug in de prehistorie, gewoon omdat de sfeer er zo goed is bewaard, de meer dan 150 grotkerken flitsen je terug naar lang geleden.

Voor het voor- of najaar nog geen citytrip geboekt?  Zoek niet langer! De temperatuur is dan heel aangenaam (in de zomer stijgt deze overdag boven de 35 °C...).
Op www.matera-basilicata2019.it/en kan je alle info terugvinden over de voorziene events, concerten..

En overnachten?  Wat dacht je van het overnachten in een sassi?  Genoeg mogelijkheden.